25 oktober 2018

Bokrecensioner

Bokrecensioner: Två stickböcker!

De senaste åren har det kommit ett gäng svenska handarbetsböcker, vilket är jättekul!
Denna höst är inget undantag, det händer mycket nu. Jag har satt tänderna i två böcker som kommit ut under hösten och ska försöka mig på ett par recensioner. Båda böcker handlar mest om flerfärgsstickning, en trend som är här för att stanna!

Sticka varma vantar, sockor och mössor, Jenny Alderbrant
https://www.semic.se/bocker/hantverk-och-hobby/s/sticka-varma-vantar-sockor-och-mossor/

Man slås av rikedomen i Jennys mönster när man bläddrar i boken, vilken mönsterskatt! Här har författaren samlat ihop sina mest uppskattade motiv i en bok som innehåller vantar, sockor och mössor. Många är i vuxenstorlek men där finns också en och annan barnvante och barnmössa. Början av boken är vigd till att beskriva praktiska delar av stickningen. Som tips till flerfärgsstickning, färgval och andra tekniker. Därefter kommer en beskrivning på de garner som används i boken, vilket jag uppskattar mycket för då kan man få en bättre känsla av garnerna och om man vill använda dem!

Det jag tycker är spännande med författarens mönster är motiven och hur de är uppbyggda. Det är mycket djurmotiv, och väldigt fiffigt att halva motiven är på halva vanten. När man håller ihop vantarna ser man hela motivet! Jenny har använt tekniken till perfektion.

Utöver djurmotiv finns också mer traditionella motiv och bl.a. blommor. Allt känns väldigt välarbetat och följsamt. Framförallt så är allt så vackert och man vet inte riktigt var man ska börja. Eller som min dotter säger: ”jag vill ha den och den och den och den… och den och den… jag kan inte välja!”

 

 

Trettiofem Vantar, Maja Karlsson
https://www.bonnierfakta.se/bocker/hantverk-och-hobby/t/trettiofem-vantar/ 

Jag tycker att man kan se författaren, Maja, som en poet som omsluter sina skapelser inte bara med vackra motiv utan med vackra ord och vackra bilder. Det är värt att läsa både förord och beskrivningar för man får in känslan som Maja är ute efter att förmedla.
Utgångspunkten för den här boken är den nordiska mönstertraditionen med inspiration från sagor, natur och djurliv. Det är mycket flerfärgsstickning men även enfärgsstickning med en tvist som gör dem intressanta.

Boken har ett litet annorlunda upplägg, de vackra poetiska bilderna får man njuta av först. Därefter kommer mönster (med fler vackra bilder och beskrivningar). Alla namn på vantarna är väl genomtänkta och oftast beskrivna. Olika tekniker används, som ex. en ergonomisk tumkil som jag velat testa. Längst bak kommer tillsist en stickskola.

En av mina favoritvantar är Kompassros, för dess enkelhet men ändå så spännande motiv. Här bildas också hela motivet när man sätter ihop vantarna.

När man stickar vantar utifrån den här boken får man inte bara vackra vantar utan också en berättelse eller historia om gamla traditioner, favoritsagor eller speciella minnen att ta med sig!

Katrina Eriksson Lidén
@designkatrina
Hemsidesgruppen