Näppärät Näpit

20 februari 2019

Konstutställning

Just nu, samtidigt som vårt stickcafé, har Solna Finska Förening en konstutställning. Det är den kända finska konstgalleristen Tellervo Tikkanens egna verk. Välkommen! Varje måndag, kl. 13- 18

 

9 maj 2018

Sommarfest!

Måndagen den 28 maj är lite speciell, inte bara ett vanligt måndagscafé- då har vi sommarfest! Vi dukar upp med sill och potatis, glass och jordgubbar. Den som vill har med sig något att bjuda på och egen dryck. Varmt välkommen!

29 mars 2018

Påsksticka!

Ja, vi är några som inte reser iväg till påsken- vi träffas på måndag 2 april och stickar glatt ihop!

9 januari 2018

Vi har en artikel!

Det har gjorts ett fint reportage om oss i tidningen Ruotsin Suomalainen, nr 1 2018. Det är vi glada för!

Om det finns intresse, kan vi starta en systerförening för de med finska rötter men som inte talar finska. Lediga kvällar i lokalen är tisdagar, torsdagar, fredagar och helger. Hör av dej om du är intresserad!

Reportage om Näppärät Näpit

 

19 december 2017

Julavslutning på Näppärät!

Vi var hela 17 glada handarbetare som samlades för en julavslutning. Alla hade med sig något hemlagat och julbordet hade en bekant, härlig finsk prägel. Stämningen var varm, vänlig och full av glädje- vi är så tacksamma att vi har varandra och denna fina grupp! Här får man komma och vara sig själv, som flera sa. Det stämmer, man får komma och vara sig själv!

Nästa gång vi träffas är den 8 januari. Jag kan med säkerhet säga, att vi längtar redan nu!

Varmt välkommen till ett stickcafé på lätt finska! Lämpimästi tervetuloa, käsityöystävä!

5 december 2017

Självständighetsfirande!

Idag är det Självständighetsafton och i morgon Självständighetsdagen- för Finland!

Vi vill gärna uppmana dej att fira detta på ditt sätt- sticka blåvitt, äta pirog eller knackkorv, hugga ved eller bada bastu- du är varmt välkommen att fira med oss!

Vi på Näppärät har inget möte idag eller i morgon, utan vi kommer att delta i något av de många evenemang som anordnas av både kyrkan och kommunerna.

En fin tradition är att tända 2 ljus i fönstret, för att hedra de fallna i vinterkriget och fortsättningskriget. Tack vare deras uppoffring har vi ett självständigt Finland idag.

Vi önskar er alla en fin Självständighetsdag!

13 november 2017

Julknytis!

Moikka alla Flinka Fingrar!

Måndagen den 18 december med start kl 16.00  har vi julknytis! Vi har en lista i köket, där du kan välja vad du vill bidra med. Och de som vill, ta med en enklare julklapp (värde max 50 kr) så byter vi klappar med varandra.

Varmt välkomna!

28 augusti 2017

Vävning på gång!

Vi har fått vävstolar och nu håller vi på att lära oss att sätta upp en väv. Det är många moment och spännande att lära sig något nytt. Men det tar tid!

Måndagar har blivit veckans bästa dag- vi ser fram emot att träffas och ha roligt med våra olika handarbeten.

Vi har ett nytt projekt på gång; några av oss ska sy en Sarafan- dräkt, det vill säga en finsk national- dräkt. Det är inte en folkdräkt, utan är en sorts dräkt som var den karelska kvinnans vardags och högtidsdräkt. Vårt mål är att det ska vara klart tills Finland fyller 100 år.

Vi har alla olika intressen; Pia virkar dopänglar och håller på att lära sig vävstolar, Seija virkar schalar, Helena stickar sockor, Sirkka- Liisa stickar allt i turkost, Eila broderar, Anneli ändrar kläder,  Ulla virkar unika projekt- ja det sjuder av skaparkraft!

Hösten blir spännande, välkommen!

7 juni 2017

Sommarnyheter! Uutiset!

Vi har generösare öppettider i sommar! Vi kommer att öppna vid 13-tiden, oavsett vilken tid det står på evenemanget!

Vi har fått vävstolar- om du kan väva är du hjärtligt välkommen att sätta upp en väv. Det är ingen av oss ännu som kan men vi lär oss gärna.

Tervetuloa!

20 december 2016

Vårens nyheter!

I vår kommer Eila att öppna tidigare varannan vecka: redan klockan 13.00 öppnar portarna udda veckor!

Om det skulle finnas någon som vill öppna tidigare jämna veckor, blir vi glada!

Vi funderar på ett lite kul projekt för vår nya fina lokal: en vägg täckt av virkade stjärnor i olika färger och garner, ett lappräcke för väggen. Häng på!

Glad helg !

Vi ses 9 januari!

15 november 2016

Ny lokal!

Äntligen har vi fått en ny lokal, på Hagalundsgatan 33 i Solna!

Ingången är via gården på terrassen. Kommer du med bussen, behöver du gå upp en våning, till samma plan där matvaruaffären ligger. Lokalen ligger uppe i vänstra hörnet av huset sett från busshållplatsen- bilder finns på vår Facebook- sida.

Det är fint och fräscht, vi har ett helt eget rum för bara handarbete! Det finns gott om plats och det är lätt att ta sig både till och från pendeltåg och Solna Centrum (buss 513)

Varmt välkommen på måndag, till premiärsittningen av vårt fina rum! kl 16.15 öppnar vi! Tervetuloa! Vi bjuder på festligt kaffe och Yrjö har utlovat grönsakssoppa till självkostnadspris!

17 oktober 2016

Nu har hösten kommit och våra sommar- finländare har börjat återvända! Då och då händer det att det att Yrjö lagar sin fina grönsaksoppa… det är det bästa med hösten!

Glädjande är att även de som inte kan perfekt finska har hittat till oss, för att förutom handarbete, träna språket. Det är viktigt att höra finska och våga träna.

Det byggs om på Fridhemsskolan och på vår dörr står det att man ska gå runt huset; det ska man INTE! Dörrarna är öppna men på grund av drag kan de inte stå öppna. Bara kliv in i gemenskapen och värmen! Välkommen!

28 april 2016

Välgörenhetsprojekt!

Senast på Näppärät Näpit; Vi är nu ca 8 glada handarbetare varje måndag. Symaskinerna har gått varma för olika projekt, ett är tillverkning av Plockmuff för Alzheimersjuka. Andra projekt är projektpåsar, förvaring för rundstickor, små sjaletter och förkläden och tryckning med färg på tyg. De som inte har sytt har stickat strumpor och tofflor, sjalar och virkat grytunderlägg. Jag hoppas få med lite fler bilder på våra alster!