Senast bloggat

14 augusti 2018

Sticka byter bank!

Vi byter från Nordea och plusgiro till Handelsbanken och bankgiro.

Det nya bankgirot har nummer 329-1283 Sticka! Sveriges Stickförening.

När du betalar din medlemsavgift eller beställer böcker betalar du till vår nya bankgiro 329-1283. PayPal fungerar som förut. Den funktionen är oförändrad.

Om du just har gjort en betalning via plusgirot så kommer den att tas omhand som förut. Du märker ingen skillnad.

Vi kommer under en övergångsperiod att ha både plusgirot och bankgirot så att vi inte missar någon inbetalning.

Har du frågor kan du maila mig på kassor@sticka.org

14 augusti 2018

Månadstävling augusti!

Nu när sommaren är över så är det dags för månadstävlingarna att komma tillbaka!

För att vinna krävs det att du svarar på frågorna nedan:

I vilken stad håller vår lokalgrupp Retstickan till?
1. Göteborg
X. Stockholm
2. Malmö

I vilken stad håller Syfestivalen till nästa gång? (Sticka kommer vara på plats med workshops!)
1. Stockholm
X. Umeå
2. Göteborg

Hur många lokalgrupper är anslutna till vår förening?
1. 27
X. 10
2. 15

Skicka ditt svar till tavla@sticka.org senast sista augusti!
Skriv namn, adress och medlemsnummer.
Vinsten enligt nedan:

10 augusti 2018

Nyheter från ullvärlden

Hösten närmar sig och därmed alla skördefester och marknader. Årets arbete ska visas och belönas även om det har blivit mycket mindre skörd påverkat av värme och vattenbrist.

Många fårbönder har tagit initiativet och är med på skördefester och marknader för att uppmärksamma deras arbete. De har sammanslutit sig till föreningar så att det lönar sig gå hela vägen med sina får och därmed ullen. Ullförmedlingen bidrar till kunskap om svensk ull, bidrar till att fårägare och ullförädlare får kontakt med varan. Dessutom har dem bl. a med bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor startat Ullpodden som kommer intervjua intressanta människor och diskuterar utmaningar för svensk ull.

All detta sker i vart avlånga land när föreningar och deras medlemmar är aktiva men det som imponerar mig mest är de små insatser som är så intressanta.

I en Facebook grupp där stickande är grunden till gruppens närvaro finns en kvinna som förtjänar allt respekt. Hon har lagt fram ett foto med stickade raggisar och berättade med få ord att hon gjorde allt från grunden. Nyfiken och naiv som jag är frågade jag efter om hon är fårägare och hur allt gick till. Så berättade hon att hon bor i stan, lärde sig spinna mycket tidigare i sitt liv, köpte ullen från ullförmedlingen, spann ullgarnet, färgade garnet och stickade sockor.

I Rismyrliden utan för Skellefteå (länets enda bevarade nybygge från 1825) finns under hela sommaren aktiviteter som ska inspirera folk. Hjördis Lundmark och svampfärgarsällskapet deltog under 2 dagar i juli. Hon visade upp hur man färger bl.a ullgarn med svamp. Helt imponerande.

Under hösten bidrar Flogned som ligger ca 2 mil från norska gränsen mellan Charlottenberg och Åmotfors med ett stickaventyr utöver det vanliga. ”Hantverk mä Kärlek ” bjuder till en helg med spinning, tovning och olika sticktekniken.

Och så finns de små butikerna rund om i landet som försöker inspirera oss. I Koppom i Värmland har en ullbutik skapat Yarncluben 2018 som startar den 10. augusti som är värd att berätta om . Gro som äger Moods of colors har tillsammans med 3 designers # yarnesty, @ kammebornia och @skeindeer ordnat ett höstprojekt med underbart garn och just nu i skrivande stund hemliga mönster av de 3 designers. Anna Friberg som står för #yarnesty börjar med en mössan kallad Bålgård mössa. Gå in på Instagram #mocyarnclub2018 och kollar själv.

Nu önskar jag er alla en trevlig och mysig höst med mycket inspiration, events och fram för allt otrolig fin ullgarn.

Angelika/ hemsidegrupp

10 augusti 2018

Höstens första stickkafe’

Måndag 27 augusti börjar Guldhärvans träffar om. Då är det troligtvis lite stick-vänligare väder (läs svalare) både inom-och utomhus. Vi fortsätter med samma tid och plats,  dvs från kl 16.30 på Stadsbiblioteket, varannan måndag. Välkommen!

7 augusti 2018

Presentation av Lena Lindstrand

Ännu en presentation av en ny medlem i styrelsen, Lena Lindstrand! Hon blev invald som suppleant på årsmötet i februari.

Mitt namn är Lena Lindstrand, född i Stockholm 1956, men bott i Umeå med några få undantag sen jag var 6 år.
Jobbar på Västerbottens museum och har gjort det i snart 24 år. Där träffar man många kreativa människor. Jag handarbetade mycket fram till jag var i 30 årsåldern. Blev så inspirerad av mina arbetskompisar för ca 5 år sedan att det då blev en nystart. Underbart att i min ålder få börja med så mycket nytt och träffa så många härliga människor.

6 augusti 2018

Presentation av Mariette Oras

Nästa presentation är av Mariette Oras som sitter i styrelsen som Ledamot!

Mitt namn är Mariette Oras och jag bor strax utanför Sundsvall. Jag har en man och en korthårig collie och tre utflugna barn med familjer och nu i maj fick vi vårt sjätte barnbarn.
Jag har tillbringat hela mitt arbetsliv i skolan och gick i pension för två år sedan.

Jag har stickat i hela mitt liv. Min första stickning var en tröja som jag stickade med stor möda som 11-åring i ett garn som var populärt då, som hette Mistral, en ljusblå tröja. Jag har fortsatt sticka, framförallt gillar jag att sticka tröjor, så jag har en rätt ansenlig mängd vid det här laget. Eftersom jag jobbade väldigt mycket var stickningen en nödvändighet, ett sätt att släppa jobbet och skapa något. Jag har alltid nöjt mig med att sitta i min soffa och sticka, orkade aldrig gå iväg till något stickcafe’. När jag nu blev pensionär upptäckte jag en helt ny Stickvärld. Alla dessa stickkaféer, helgkurser, stickträffar, plötsligt hade jag tid att gå på alla stickevenemang. Jag kunde inte drömma om att det var så utbrett, både i verkliga livet och på nätet. Underbart. Stickning är min nya karriär, brukar jag skoja om när jag träffar gamla kompisar. Jag stickar ofta utan mönster och hittar på mina egna tröjor. Men det har varit en stor inspirationskälla att gå på kurser i olika tekniker och olika sätt att sticka.

Jag har varit med i Stickaföreningen i flera år, men varit rätt passiv. När jag nu hade tid att ägna mig åt stickning blev jag kontaktperson tillsammans med Maria West och vi upptäckte hur mycket lättare det var att vara två kontaktpersoner och driva Stickafrågor. Jag tog på mig att gå in i styrelsen eftersom det känns roligt att jobba med stickning på ett annat plan också och kanske kunna göra lite nytta i föreningen. I år kommer jag att vara engagerad i Syfestivalerna.

Just nu har jag lite körigt på stickfronten. Jag måste göra klart en sommartröja i silke, medan det ännu är sommar, plus en babykofta till vår nya Julie, som måste vara klar nästa vecka. En tröja från en kurs jag gick i våras om svenska mönster måste vara klar i mitten på augusti och det jag längtar till mest, en Shetlandströja i mönster av Maria Wallin. Sommaren ägnar vi till stor del åt att träffa barn och barnbarn, vilket är underbara dagar men det blir inte så mycket stickat.

26 juli 2018

Presentation av Ingmarie Frank

Bättre sent än aldrig! Vi valde ju in några nya medlemmar i styrelsen under årsmötet. Här kommer en kort presentation av Ingmarie Frank!

Mitt namn är Ingmari Frank, blev på årets årsmöte invald i Stickas styrelse på ett år som suppleant.
Jag tror att jag kan tillföra ett nytt sätt att se på saker och ting till styrelsens arbete, då man kommer in med fräscha nya ögon.
Jag bor i en liten by i Norra Hälsingland.
Jag utbildade mig tidigt till sömmerska, det har jag arbetat med till och från. Mitt intresse för hantverk har följt mig genom åren, just nu är jag inne i en intensiv stickperiod. Stickning är ju så lätt att ta med sig överallt, symaskinen är för tung att ha framför tv:n eller med sig i bilen.
Mitt första stickade alster som jag genomförde på helt egen hand var en flaggblå mohaire kofta och då var jag 9 år. Tyvärr glömdes koftan kvar på en buss.
Övriga intressen är barnbarnet, fjällen, Roslagen och resor.

24 juli 2018

Presentation av Angelika

Hej! nu blir det dags att även jag presenterar mig.

Jag heter Angelika Schindler-Egl och bor tillsammans med min make Horst i Villvattnet/Burträsk, Västerbotten och jag ingår i hemsidegruppen.

Efter ett misslyckand undervisning i handarbete/slöjden i skolan vägrade jag som barn att sticka.

Men min fantastiska mormor väckte med mycket tålamod mitt intresse att sticka. Koftor och tröjor blev våra projekt och jag älskade henne för detta. Hon har bidragit till att jag läste till textilingenjör.

Med åren blev mitt intresse för tyg och ull blivit allt starkare och starkare och jag har alltid kollat upp varifrån våra plagg kommer, vart allt har blivit producerat och hur råvaran till tyg och ullgarnet har blivit omhändertaget. Kan ni tänka er hur förvånad jag blev när jag läste ifjol i tidningen ”Jordbruk aktuell ”att 82% av all svensk ull (året 2017 producerades 1 800 ton ull) hamnade på soptippen eller förbränningsstationer.

Jag skulle gärna vilja främja ull, svensk ull. Vi diskuterar så mycket om närproducerad mat, ekologisk mat – men de flesta bryr sig inte om hur ullen blir omhändertagen, varifrån den kommer och vilken nytta ullen kan ge. Jag skulle gärna vilja prata om de små ullspinnerierna –  flera är på väg att lägga ner sin verksamhet. Enligt Jordbruk aktuell finns det 17 företag och föreningar kvar som försöker förädla ullen.

Dessutom tycker jag att vi som kunder, vi som stickar våra fina alster ska främja de otrolig fina garnbutikerna som kämpar för sin överlevnad. De stora nätbutikerna tar mer och mer över, ullen blir behandlat mot mögel p g a leverans och tidsbrist i produktionen.

Nu önskar jag er en fortsatt trevlig sommar, njut allt ni kan med ert stickande, vi hörs framöver och kanske ses vi på Syfestivalen i oktober i Umeå.

Trevlig sommar

Angelika

(angelika.egl @ hotmail.com)

8 juli 2018

Semesterstickning

Nu är det tid för sommar och många har semester. Men att packa stickning för semestern kan vara svårt! Vad tar man med och vad lämnar man hemma?

Vi brukar ta bilen och hälsa på min familj, som bor ca 70 mil bort. Då, tycker jag, får man ha med sig en egen väska/stor påse med garn, stickor och mönster. Jag kanske är lite besatt, men vem kan motstå en solstol i skuggan, en stickning i handen och lyssna på vinden och fåglarna?

Jag har observerat att en del på sociala medier funderar över vilken stickning man ska packa med när man åker bort. Jag tänker såhär:
– ett par pågående stickningar
– nåt nytt man vill lägga upp
– lite extra garn ifall man blir inspirerad!
För att göra det ännu lite svårare tänkte jag tipsa om några lämpliga sommarprojekt.

I vårt eget mönsterarkiv finns ett jättefint sockmönster, Salmiak sockorna. På sommaren är det skönt med en liten stickning som inte tar upp plats i knät och som går fort. Salmiak sockorna är då ett perfekt projekt, det är roligt för att det är flerfärgsstickning och det händer nåt hela tiden! Den stora risken är att den stickningen tar slut för fort! Så vad tar man då med sig mer?

Jag blir alltid sugen på att sticka sommarlinnen när värmen kommer, kanske i hampagarn, lingarn eller silkesgarn. Riktiga sommarmaterial! Jag har inte kommit överens med mig själv om vilket mönster (och garn) jag skulle vilja sticka, eller om man skulle sticka nåt eget som man kommer på efter vägen? Här är några fina sommarlinnen, som i alla fall lockar mig!

Maja Kito av Marita Rolin 
Ett linne med nytänkande design i sin enkelhet som, kan jag tänka, tilltalar många! Mönstret finns på Svenska och Engelska. Designern har många linnen och tröjor på sin designsida på Ravelry.

Togue Pond by Pam Allen 
Det här linnet är också ett enkelt linne, men en rundad mudd längst ner som är väldigt fin och stilren. Mönstret finns på Engelska (vad jag förstår). Även denna designern har många tröjor på sin designsida på Ravelry.

Stickad fruktkasse 
Under hela våren har det stickats och virkats fruktkassar till höger och vänster, som i ett led att plastbanta! Det om nåt är ett härligt sommarprojekt! Här bjuder Järbo garn på ett gratis mönster på en stickad fruktpåse.

Blir det nu lättare eller svårare att välja semsterstickning/stickningar, tro? Det hjälper i alla fall till med att rensa tankarna och lättare ta ett beslut!

Katrina Eriksson Lidén
Stickas Hemsidesgrupp
@designkatrina

4 juli 2018

Hemsidesgrupp!

Nu provar vi något nytt; vi har skapat en hemsidesgrupp! En grupp som hjälper oss medlemmar att få lite mer inlägg till vår hemsida. Vi kommer att presentera medlemmarna vartefter och sedan kommer lite inlägg att dyka upp. Även Hemsidesgruppens medlemmar engagerar sig på sin fritid, en stor eloge till det!

Jag, Helena, är just nu talesman för gruppen. Tanken är att vi ska bli fler som hjälps åt med hemsidan.

Först ut att presentera sig är Kattis! Välkommen!

Kattis här, jag bor i Norrköping med min man och dotter. Jag kommer dock från Ångermanland.

Jag tycker om att skriva, gärna och mycket! Man kan inte göra allt, men man kan bidra med det man kan! Därför vill jag, som medlem i Sticka, bidra i hemsidesgruppen. Jag har tänkt skriva på Stickas blogg för att inspirera, tipsa om mönster och tekniker. Kanske om nåt mer som faller mig in!
Jag är den som går min egen väg, har alltid egna idéer och stickningar igång. Därför stickar jag sällan på det som ”många andra” stickar just nu. Stickmönster bara dyker upp i huvudet och vill bli till. Jag har lite mönster både på Ravelry och hos Falkgarn. Men det är viktigt att låta idéer mogna och komma när de vill.

Katrina ”Kattis” Eriksson Lidén
@designkatrina
www.designkatrina.se

Kattis Liden, medlem i hemsidesgruppen