Senast bloggat

13 november 2018

Ett hett julklappstips, då julen snart står för dörren

Ge bort Stickas häften i julklapp till en stickande vän eller släkting!

Häftena kostar 100 kr/st och vid köp av 3 häften får du häftet ”Väskor” på köpet (värde 50 kr).

Alla som köper ett eller flera häften, före sista december 2018, får dessutom en Sticka!-kasse på köpet.

Här hittar du Stickas webshop https://shop.sticka.org/

7 november 2018

Inspiration till flätstickning!

 

Bilder från boken japanese Knitting stitch Bible.

mönster finns på plats.

 

välkommen på tisdag 13/11 och 27/11.

mvh Eva stick opp!

7 november 2018

Garnbutik besök nr 2

16 oktober var vi på Södragarn!

5 november 2018

Länk till betalningen av medlemsavgiften

Hej,

Just nu får jag många mail från er medlemmar om att mailet med länken till medlemsbetalningen inte har kommit fram. Har du inte fått någon, vill jag först att du kontrollerar din skräppost. Många mailprogram – särskilt gmail – spärrar automatiskt genererade meddelanden liknande mailet med betalningslänken. Jag skickar gärna en ny men vill först att ni kollar skräpposten.

Ett annat skäl till utebliven länkpost kan ju förstås vara att du bytt e-postadress. Meddela mig i så fall så ändrar jag och skickar ut en ny.

 

2 november 2018

Länk till betalning av medlemsavgiften 2019

Nu är länken till medlemsavgiften för 2019 mailad till var och en.

Är det någon som inte har fått meddelandet med länken meddela då kassören på e-post kassor@sticka.org så skickar vi ut en ny länk. Kanske har vi en gammal e-postadress.Meddela den nya i samma meddelande.

Även i år kommer Sticka att ha en mysteriestickning.  Den kommer att gå över årsskiftet. Vill du vara med och sticka i realtid så måste medlemsavgiften vara betald. Mer om mysteriestickningen kommer i nästa nyhetsbrev.

 

30 oktober 2018

Medlemsavgift 2019

Hej medlem,

Snart är det nytt medlemsår i Sticka och avgiften ska betalas. Stickas medlemsår löper januari till december och du har möjlighet att börja betala medlemsavgiften för kommande år redan 1 november och fram till 31 mars då vi rensar registret på medlemmar som inte har betalat avgiften.

När vi har passerat 1 november 2018 kommer jag att skicka ut en länk till betalningen där du kan välja att betala via bankgiro och via PayPal.

Anledningen till att jag skriver är att jag har börjat få in avgifter för 2019 redan nu och jag kan inte registrera betalningarna ännu. Inte förrän efter 1 november.

25 oktober 2018

Bokrecensioner

Bokrecensioner: Två stickböcker!

De senaste åren har det kommit ett gäng svenska handarbetsböcker, vilket är jättekul!
Denna höst är inget undantag, det händer mycket nu. Jag har satt tänderna i två böcker som kommit ut under hösten och ska försöka mig på ett par recensioner. Båda böcker handlar mest om flerfärgsstickning, en trend som är här för att stanna!

Sticka varma vantar, sockor och mössor, Jenny Alderbrant
https://www.semic.se/bocker/hantverk-och-hobby/s/sticka-varma-vantar-sockor-och-mossor/

Man slås av rikedomen i Jennys mönster när man bläddrar i boken, vilken mönsterskatt! Här har författaren samlat ihop sina mest uppskattade motiv i en bok som innehåller vantar, sockor och mössor. Många är i vuxenstorlek men där finns också en och annan barnvante och barnmössa. Början av boken är vigd till att beskriva praktiska delar av stickningen. Som tips till flerfärgsstickning, färgval och andra tekniker. Därefter kommer en beskrivning på de garner som används i boken, vilket jag uppskattar mycket för då kan man få en bättre känsla av garnerna och om man vill använda dem!

Det jag tycker är spännande med författarens mönster är motiven och hur de är uppbyggda. Det är mycket djurmotiv, och väldigt fiffigt att halva motiven är på halva vanten. När man håller ihop vantarna ser man hela motivet! Jenny har använt tekniken till perfektion.

Utöver djurmotiv finns också mer traditionella motiv och bl.a. blommor. Allt känns väldigt välarbetat och följsamt. Framförallt så är allt så vackert och man vet inte riktigt var man ska börja. Eller som min dotter säger: ”jag vill ha den och den och den och den… och den och den… jag kan inte välja!”

 

 

Trettiofem Vantar, Maja Karlsson
https://www.bonnierfakta.se/bocker/hantverk-och-hobby/t/trettiofem-vantar/ 

Jag tycker att man kan se författaren, Maja, som en poet som omsluter sina skapelser inte bara med vackra motiv utan med vackra ord och vackra bilder. Det är värt att läsa både förord och beskrivningar för man får in känslan som Maja är ute efter att förmedla.
Utgångspunkten för den här boken är den nordiska mönstertraditionen med inspiration från sagor, natur och djurliv. Det är mycket flerfärgsstickning men även enfärgsstickning med en tvist som gör dem intressanta.

Boken har ett litet annorlunda upplägg, de vackra poetiska bilderna får man njuta av först. Därefter kommer mönster (med fler vackra bilder och beskrivningar). Alla namn på vantarna är väl genomtänkta och oftast beskrivna. Olika tekniker används, som ex. en ergonomisk tumkil som jag velat testa. Längst bak kommer tillsist en stickskola.

En av mina favoritvantar är Kompassros, för dess enkelhet men ändå så spännande motiv. Här bildas också hela motivet när man sätter ihop vantarna.

När man stickar vantar utifrån den här boken får man inte bara vackra vantar utan också en berättelse eller historia om gamla traditioner, favoritsagor eller speciella minnen att ta med sig!

Katrina Eriksson Lidén
@designkatrina
Hemsidesgruppen

25 oktober 2018

Medlemsavgift för 2019

Hej medlem,

Snart är det nytt medlemsår i Sticka och avgiften ska betalas. Stickas medlemsår löper januari till december och du har möjlighet att börja betala medlemsavgiften för kommande år redan 1 november och fram till 31 mars då vi rensar registret på medlemmar som inte har betalat avgiften.

När vi har passerat 1 november 2018 kommer jag att skicka ut en länk till betalningen där du kan välja att betala via bankgiro och via PayPal.

Anledningen till att jag skriver är att jag har börjat få in avgifter för 2019 redan nu och jag kan inte registrera betalningarna ännu. Inte förrän efter 1 november.

22 oktober 2018

Lunchfika på Syfestivalen

Kom och fika med Retstickan på Syfestivalen, lördag 27 okt 2018, kl. 12. Vi träffas i matsäcksområdet. Den som kommer dit först försöker hålla några platser.

22 oktober 2018

Stickas Stipendie

Nu är det dags att nominera och ansöka om våra stipendier!

Känner du någon som inspirerat dig och andra i handarbete?
Eller vill du själv utvecklas i ditt handarbete och har en plan men kanske behöver ha lite hjälp påvägen?

Klart du ska nominera någon eller ansöka!

Här läser du mer kring detta. 

Sista ansökning är 30 november!