10 augusti 2018

Nyheter från ullvärlden

Hösten närmar sig och därmed alla skördefester och marknader. Årets arbete ska visas och belönas även om det har blivit mycket mindre skörd påverkat av värme och vattenbrist.

Många fårbönder har tagit initiativet och är med på skördefester och marknader för att uppmärksamma deras arbete. De har sammanslutit sig till föreningar så att det lönar sig gå hela vägen med sina får och därmed ullen. Ullförmedlingen bidrar till kunskap om svensk ull, bidrar till att fårägare och ullförädlare får kontakt med varan. Dessutom har dem bl. a med bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor startat Ullpodden som kommer intervjua intressanta människor och diskuterar utmaningar för svensk ull.

All detta sker i vart avlånga land när föreningar och deras medlemmar är aktiva men det som imponerar mig mest är de små insatser som är så intressanta.

I en Facebook grupp där stickande är grunden till gruppens närvaro finns en kvinna som förtjänar allt respekt. Hon har lagt fram ett foto med stickade raggisar och berättade med få ord att hon gjorde allt från grunden. Nyfiken och naiv som jag är frågade jag efter om hon är fårägare och hur allt gick till. Så berättade hon att hon bor i stan, lärde sig spinna mycket tidigare i sitt liv, köpte ullen från ullförmedlingen, spann ullgarnet, färgade garnet och stickade sockor.

I Rismyrliden utan för Skellefteå (länets enda bevarade nybygge från 1825) finns under hela sommaren aktiviteter som ska inspirera folk. Hjördis Lundmark och svampfärgarsällskapet deltog under 2 dagar i juli. Hon visade upp hur man färger bl.a ullgarn med svamp. Helt imponerande.

Under hösten bidrar Flogned som ligger ca 2 mil från norska gränsen mellan Charlottenberg och Åmotfors med ett stickaventyr utöver det vanliga. ”Hantverk mä Kärlek ” bjuder till en helg med spinning, tovning och olika sticktekniken.

Och så finns de små butikerna rund om i landet som försöker inspirera oss. I Koppom i Värmland har en ullbutik skapat Yarncluben 2018 som startar den 10. augusti som är värd att berätta om . Gro som äger Moods of colors har tillsammans med 3 designers # yarnesty, @ kammebornia och @skeindeer ordnat ett höstprojekt med underbart garn och just nu i skrivande stund hemliga mönster av de 3 designers. Anna Friberg som står för #yarnesty börjar med en mössan kallad Bålgård mössa. Gå in på Instagram #mocyarnclub2018 och kollar själv.

Nu önskar jag er alla en trevlig och mysig höst med mycket inspiration, events och fram för allt otrolig fin ullgarn.

Angelika/ hemsidegrupp