9 september 2018

Nytt i ullvärlden!

Ull-svinnet börjar bli ett återkommande tema och Ullförmedlingen och därmed Ull-Podden är mycket engagerade i att minska ull-svinnet. Ull-Podden ger just nu mycket information om lamm, lammull, lammning och Fårfest, om besöket hos karderiet Åddebo ull i norra Uppland, om ullkunskap och kurser, om Tomas Olsson på Norrby Gård, Mälardalen som resonerar om ullen som en unik resurs.

Ull har otroligt goda egenskaper så som isolering mot värme och kyla, nästan som en termos. P g a sin krusighet stannar vår egen kroppsvärme kvar, en anledning att vi stickar så mycket till vara små barn. Ullen leder bort vatten. Det tar lång tid att ett ylleplagg blir vått. I Alperna använder folk ull bl. a för att tillverka ett speciellt ulltyg som kallas Loden. Ulltyget loden genomgår flera olika tovningssteg, blir valsat, vattnat, tovat och valsat igen till tyget når sitt syfte att bli en kavaj, kofta, kappa/rock, kjol och mycket mer. Äger du en lodenkappa/rock behöver du inte oroa dig. Du blir inte våt och det känns behaglig och varmt under hösten och vintern. Även i Norge och Island använder folk nästan alltid en rejäl ulltröja för att skydda sig mot vind, regn, snö och kylan. Det bästa materialet – så varför köper vi vinterjackor med gåsdun och polyester?

Apropå Norge – har ni läst om Norges stora stickprojekt som startade ifjol? Under www.peergyntgenseren.no kan ni läsa om projektet. 2017 har det varit 150 år att Henrik Ibsen skrev Peer Gynt. För att fira det så stickar hela Norge utvalda texter in i en speciellt designad tröja/kofta.

Avelsås ull och inredning i Hökerum bjuder till eget ullgarn. Allt garn kommer från Lottas gutefår, tillsammans med sin väninna Kristina blir ullgarnet handfärgat och finns endast i små partier, en unik möjlighet att skapa ett plagg med unik färg.

Och så får jag tipsa om en värmländsk bokrelease. Tisdag den 12. September kl. 18.00 släpper MajaKarlsson, även känd som Majas Manufaktur, sin bok ” Trettiofem Vantar ”. Samtidig med bokreleasen blir det stickparty och författarkväll på Elins Bakgård i Arvika.

Västerbottens Museum i Umeå har ordnat tre tillfällen med tema ull under hösten 2018. Onsdag den 19 september börjar evenemanget med ”Karda och torrtova färgad ull…” Personalen handleder och inspirerar – Kanske början av ett nytt projekt?

Limmo Design bjuder till stickfrukost på kulturbageriet i Umeå lördag den 20. Oktober.

Rolig är att många Knit-along har börjat, del som mysteristickning, del som ett helt paket. Maja Karlsson, jag nämnde henne tidigare har skapat Rosensockan KAL i flera steg. Följa utvecklingen på Facebook – härlig att se ett mönster i olika färgkombinationer som gör sockan unik.

Även Yll o Tyll i Uppsala har börjat med en liten mini-kal. Under september månad blir det en sjal med gratismönster och ett utvalt ullgarn.

Härlig att se att fler och fler fysiska garnbutikerna bjuder till aktiviteter och gemenskap. Många butiker kämpar mot nätbutikerna, en ojämn pris och överlevnadskamp. Jag personligen föredrar att gå in i en butik, känner doften, mjukheten och struktur av ullgarnet, se de fantastiska färgerna och har en pratstund med ägaren/personalen. Känslan att kunna börja ett nytt projekt med alla sinnen vi har är obetalbart.

Kollar nu under hösten – hemslöjdskonsulenter på olika museer i landet har ordnat många kurser och utställningar med tema ull, handarbete och mer, en möjlighet att hämta inspirationer och kunskap.

Har en trevlig höst

Angelika, Villvattnet/Västerbotten, hemsidegrup