24 juli 2018

Presentation av Angelika

Hej! nu blir det dags att även jag presenterar mig.

Jag heter Angelika Schindler-Egl och bor tillsammans med min make Horst i Villvattnet/Burträsk, Västerbotten och jag ingår i hemsidegruppen.

Efter ett misslyckand undervisning i handarbete/slöjden i skolan vägrade jag som barn att sticka.

Men min fantastiska mormor väckte med mycket tålamod mitt intresse att sticka. Koftor och tröjor blev våra projekt och jag älskade henne för detta. Hon har bidragit till att jag läste till textilingenjör.

Med åren blev mitt intresse för tyg och ull blivit allt starkare och starkare och jag har alltid kollat upp varifrån våra plagg kommer, vart allt har blivit producerat och hur råvaran till tyg och ullgarnet har blivit omhändertaget. Kan ni tänka er hur förvånad jag blev när jag läste ifjol i tidningen ”Jordbruk aktuell ”att 82% av all svensk ull (året 2017 producerades 1 800 ton ull) hamnade på soptippen eller förbränningsstationer.

Jag skulle gärna vilja främja ull, svensk ull. Vi diskuterar så mycket om närproducerad mat, ekologisk mat – men de flesta bryr sig inte om hur ullen blir omhändertagen, varifrån den kommer och vilken nytta ullen kan ge. Jag skulle gärna vilja prata om de små ullspinnerierna –  flera är på väg att lägga ner sin verksamhet. Enligt Jordbruk aktuell finns det 17 företag och föreningar kvar som försöker förädla ullen.

Dessutom tycker jag att vi som kunder, vi som stickar våra fina alster ska främja de otrolig fina garnbutikerna som kämpar för sin överlevnad. De stora nätbutikerna tar mer och mer över, ullen blir behandlat mot mögel p g a leverans och tidsbrist i produktionen.

Nu önskar jag er en fortsatt trevlig sommar, njut allt ni kan med ert stickande, vi hörs framöver och kanske ses vi på Syfestivalen i oktober i Umeå.

Trevlig sommar

Angelika

(angelika.egl @ hotmail.com)