6 augusti 2018

Presentation av Mariette Oras

Nästa presentation är av Mariette Oras som sitter i styrelsen som Ledamot!

Mitt namn är Mariette Oras och jag bor strax utanför Sundsvall. Jag har en man och en korthårig collie och tre utflugna barn med familjer och nu i maj fick vi vårt sjätte barnbarn.
Jag har tillbringat hela mitt arbetsliv i skolan och gick i pension för två år sedan.

Jag har stickat i hela mitt liv. Min första stickning var en tröja som jag stickade med stor möda som 11-åring i ett garn som var populärt då, som hette Mistral, en ljusblå tröja. Jag har fortsatt sticka, framförallt gillar jag att sticka tröjor, så jag har en rätt ansenlig mängd vid det här laget. Eftersom jag jobbade väldigt mycket var stickningen en nödvändighet, ett sätt att släppa jobbet och skapa något. Jag har alltid nöjt mig med att sitta i min soffa och sticka, orkade aldrig gå iväg till något stickcafe’. När jag nu blev pensionär upptäckte jag en helt ny Stickvärld. Alla dessa stickkaféer, helgkurser, stickträffar, plötsligt hade jag tid att gå på alla stickevenemang. Jag kunde inte drömma om att det var så utbrett, både i verkliga livet och på nätet. Underbart. Stickning är min nya karriär, brukar jag skoja om när jag träffar gamla kompisar. Jag stickar ofta utan mönster och hittar på mina egna tröjor. Men det har varit en stor inspirationskälla att gå på kurser i olika tekniker och olika sätt att sticka.

Jag har varit med i Stickaföreningen i flera år, men varit rätt passiv. När jag nu hade tid att ägna mig åt stickning blev jag kontaktperson tillsammans med Maria West och vi upptäckte hur mycket lättare det var att vara två kontaktpersoner och driva Stickafrågor. Jag tog på mig att gå in i styrelsen eftersom det känns roligt att jobba med stickning på ett annat plan också och kanske kunna göra lite nytta i föreningen. I år kommer jag att vara engagerad i Syfestivalerna.

Just nu har jag lite körigt på stickfronten. Jag måste göra klart en sommartröja i silke, medan det ännu är sommar, plus en babykofta till vår nya Julie, som måste vara klar nästa vecka. En tröja från en kurs jag gick i våras om svenska mönster måste vara klar i mitten på augusti och det jag längtar till mest, en Shetlandströja i mönster av Maria Wallin. Sommaren ägnar vi till stor del åt att träffa barn och barnbarn, vilket är underbara dagar men det blir inte så mycket stickat.