24 april 2016

Presentation av nya styrelsemedlemmar!

Som ni säkert vet så valdes nya medlemmar in i styrelsen under årsmötet i Stockholm. För er som inte läst medlemsbladet följer här en kort presentation av oss (mig inkluderat eftersom jag är er nya webmaster/suppleant)!

Emma Tellblom (Webmaster/Suppleant)Screen Shot 2016-04-24 at 19.10.19
Jag är en ung och energisk tjej på 25 år som arbetar inom IT-branschen. Efter en hel dag framför en dator känns det befriande att komma hem och göra något fysiskt med händerna istället för mitt arbete som är ganska virtuellt. Mitt intresse inom handarbete har växt fram på senare år även om jag gjorde vantar på högstadiet i syslöjden. Från att börja med stickning så har jag införskaffat mig två spinnrockar, börjat spinna eget garn och dessutom nyligen börjat brodera! Världen inom handarbete verkar aldrig ta slut och jag letar alltid efter nya saker att lära mig. Att knyppla, kroka och sy lapptäcken står härnäst på min önskelista över saker att lära mig. Jag tycker att det är viktigt med en förening som engagerar sina medlemmar och främjar efterlevnaden av dessa handarbeten så de inte går förlorade. Min förhoppning är att kunna bidra med mitt kunnande och locka fler ”ungdomar” in i denna underbara värld. Fler behöver känna hur skönt det är att faktiskt tillverka något fysiskt med sina händer och kunna lägga sin mobil/dator i från sig en stund (efter att man hittat ett nytt roligt mönster såklart). Men självklart så främjar ju internet det sociala i det hela, att kunna möta andra likasinnade och dela med sig av sitt kunnande.

 

Screen Shot 2016-04-24 at 19.10.34Helena Hassinen (Suppleant)
Jag är en glad dam i mina bästa år. Mitt största fritidsintresse är handarbete – sticka, virka och att sy. Brodera är kul men det har jag inte hunnit med så mycket på de senaste åren. Att ha handgjorda saker omkring mej tycker jag gör vardagen roligare. De flesta dagar är ju vardag. Det som också är kul och som har dragit mig till Sticka! är gemenskapen med andra handarbetare. Att träffa andra, inspirera och inspireras, lära ut och lära in; det är tack vare stickcaféer som mitt eget handarbete har utvecklat sej. Jag stickar det mesta, men det har blivit väldigt mycket sockor och vantar, för det finns ju så många olika varianter på hälar och tummar att lära sig! Att handarbete blivit modernt igen är helt underbart! Framförallt är det roligt med alla nya hippa unga designers med djärva idéer om hur saker kan vara. Och att gamla tekniker har fått större spridning, vilket ökar chansen för att de bevaras. Det är få områden egentligen där både gammal och ung är lika viktiga och har lika mycket att bidra med, har du tänkt på det? Det är verklig demokrati! Och det finns något för alla – olika sätt att knåpa ihop garn till en tröja. Man kan verkligen hitta sitt eget sätt. Man kan välja att gå i fädrens fotspår, eller göra egna. Man är med i alla fall! Internet är en av de viktigaste faktorerna i den här nya handarbetsvågen; genom videor på Youtube kan man lära sej det mesta. Genom grupper på Facebook och gemenskaper som Ravelry har helt nya världar öppnat sej. Det betyder också att det ibland är så stort att vi behöver hjälp att orientera oss, vi behöver mötesplatser i verkliga livet där man kan lära av andra, få tips och få klämma och känna på olika texturer och titta på olika färger. Det är här som Sticka! kommer in, med stickcaféer och andra mötesplatser. Ja, nu är det ju inte själva föreningen som ordnar mötena, det är ju vi medlemmar som gör det. Men genom att dela med oss av våra upplevelser, genom att tala om för varandra var, hur och när så gör vi det möjligt för varandra att träffas! Tänk vilken förmån att kunna flytta till eller besöka en ny stad och veta att där finns redan vänner som delar samma intresse! Jag började besöka ett stickcafé efter en svår händelse i livet. Bara att få sitta med, vara med och vara mej själv betydde hela världen för mej just då. Alla var så vänliga och i min egen takt fick jag vara mer eller mindre aktiv. Sedan dess har mycket hänt och jag har fått möta människor jag aldrig skulle ha någonsin mött utan stickningen. Jag har blivit så mycket rikare sedan jag mötte Sticka! På vänner, kunskap och garn– det som till syvende och sist räknas. Tipsen från Sticka!-vännerna ledde mej till Handarbetets Vänner och deras kurs i stickning – det är jag så oändligt tacksam för! För att inte tala om alla roliga korta resor som vi har gjort genom åren, till Åland, stickat på olika tåg och caféer. Att jag nu blev invald till ersättare i Stickas styrelse, är ett riktigt hedersuppdrag! Jag är glad och stolt! Och kommer att arbeta för, som det står i Stickas motto; främja stickningen, värna om gamla sticktekniker och traditioner samt förmedla kontakter mellan stickintresserade medlemmar.