14 maj 2017

Styrelsen – Anna Stenemyr

Hej!

Jag heter Anna Stenemyr och jag är alldeles nyinvald i styrelsen för Sticka!, som suppleant.

Stickningen har alltid funnits med mig, men jag får erkänna att jag har varit en periodare genom livet.  Jag skulle gissa att jag började sticka någon gång i 10-13 årsåldern och sedan har det varit av och på genom åren. Det var min mamma som fick lära mig att lägga upp och sticka räta och aviga maskor. Jag kan inte komma ihåg att vi någonsin stickade i slöjden, så resten har jag nog läst mig till i mönster och böcker. Min farmor stickade enormt mycket. Vantar var hennes grej. Hon kom från Estland och hon stickade de mest fantastiska, mönstrade vantar. Allt stickades nog i akrylgarn, jag tror inte att hon hade råd med annat. Tyvärr hann jag inte sticka tillsammans med henne och nu är hon borta sedan många, många år. Det finns dessvärre bara två par vantar kvar av hennes livsverk, men jag tänkte sticka upp dem på nytt i finaste, estnisk ullgarn.

Fram till för snart två år sedan var jag monogamstickare, vilket ledde till att jag hade långa uppehåll i stickandet – när jag tillfälligt tröttnade på mitt projekt. Men så, för ca två år sedan så började gå kortkurser i stickning och jag upptäckte stickning på internet, Facebook, Ravelry, Youtube osv och jag hittade så småningom till Sticka!. Då fanns det ju helt plötsligt oändligt mycket fint att göra och jag kom på att jag trivs bäst med några olika stickningar på gång samtidigt. Helst ska det vara något enkelt där jag bara kan mata på, något lite mer komplicerat t.ex. en flerfärgsstickning och så något som kräver koncentration. Just nu har jag ett par sockor i tvåändsstickning, Fair Isle-tröjan ”Från mörkt till ljust” (av Gunnel Melchers) och sjalen Ishneich (av Lucy Hague) på stickorna.

Jag älskar att gå stickkurser och avslutade nyligen grundkursen i stickning på HV-skola i Stockholm. Till hösten 2017 ska jag gå fortsättningskurs 1.

Till vardags jobbar jag på ett forskningsinstitut i Södertälje och jag bor på Lidingö tillsammans med min man och våra två söner. Jag stickar så ofta jag kan, varje dag blir det nog, och för övrigt gillar vi som familj att röra oss ute i naturen. Vi vandrar, cyklar MTB och åker skidor.  Mitt bästa är att sitta uppe en tidig morgon, innan familjen har vaknat, i vår stuga invid Fulufjället i Dalarna med en kopp te och en stickning. Stickning är avkoppling för mig…