11 juni 2017

Styrelsen – Helena Hassinen

Jag heter Helena Hassinen och har fått förnyat förtroende att vara i styrelsen. Nu som sekreterare- det känns stort! Tack!

Stickat har jag som många ’’alltid’’ gjort. Kommer inte ihåg när jag egentligen började, men jag har alltid varit omgiven av stickande kvinnor. Troligtvis skedde det när jag var en 6- 7 år. Jag är från Finland ursprungligen och där var stickningen en självklarhet för kvinnor i mammas generation.
Jag har aldrig burit köpta sockor, vantar eller mössor… sådant gör man själv. Jag var i tonåren när jag insåg att man faktiskt kan köpa blåbärssylt… Göra- själv- kulturen var stark på finska landsbygden långt in på 80- talet. Kanske även idag, det vet jag inte så noga eftersom jag bor här och har bott här sedan jag var 18 månader. Och uppväxt med min mammas gamla traditioner om att göra allt man kan själv.

På 80- talet var det mycket mohair och pastell- önskar att jag hade kvar något av det- kommer ihåg att jag var förtjust i mintgrönt. Jag är helt överväldigad av den nya stickvågen, den som började i början på 2000- talet. Härliga fina garner och nya djärva designers! Och med internet, nya möjligheter att ’’pensionsspara’’ i garn och mönster! Det är definitivt bättre nu än någonsin! De gamla traditionerna har också fått ett uppsving, för att de kan dokumenteras och spridas på ett sätt som är helt otroligt idag.