21 maj 2017

Styrelsen – Kerstin Öhman

Hej!

Jag heter Kerstin Öhman och har varit kassör i Sticka sedan 2008!

Jag har fått förmånen att vara med och utveckla Sticka från en liten förening med medlemsregistret i Excel och mycket manuellt arbete till en stor förening med många aktiviteter både på nationell och lokal nivå. De förändringar som har gjorts har på ett sätt varit omvälvande men jag känner att det blir enkelt kan lämna över till nästa kassör.

Jag älskar att sticka! Ja, och brodera, väva och allt annat med textila förtecken.  Det var min mamma som lärde mig sticka redan i förskoleåldern. Jag minns fortfarande hur hårt det blev och hur svettig jag var i händerna. Förmodligen var det något syntetgarn jag stickade av. Det fanns ju inte så mycket annat på 50-talet.

Under tonårstiden stickade jag mycket. Det jag ville ha på mig fanns inte att köpa och ville man hänga med och vara inne var det bara att lägga upp. Det gjordes i Angorina Lyx från Jakobsdal på raka metallstickor 3,5 mm. Jag önskar att jag hade sparat något från den tiden.

2006 blev jag sjuk pga stress och det var egentligen då som jag började sticka på allvar. Först dominorutor. Varje ruta var ett litet jobb och jag kunde känna mig nöjd när en ruta var klar. Efter det upptäckte jag att stickning för mig var att knäcka koden, lösa problemet och då var det dags att anta svårare utmaningar.

När jag stickat Domino i ett halvår hittade jag Goddess Knits, på nätet, och hennes spetssjalar. Jag tror att jag har stickat de flesta hon gjort. Härlig rytm i spetsstickning – som meditation.

Det här var på Yahoo-gruppernas tid. Nu finns hela internet öppet för mönsterspaning. Jag gick igenom mitt bibliotek på Ravelry här om veckan och konstaterade att jag bland annat har över 250 sjalmönster och ett 80-tal sockmönster. När tror jag att jag skall hinna sticka alla dom när det alltid dyker upp nya modeller att sticka? Det är bara singelmönster. Mitt stickbibliotek här hemma svämmar över alla breddar. Det är tur att min dotter Stina är biten av samma fluga. Hon vet i alla fall vad hon får ärva. Kan man ärva någons Ravelry-bibliotek? Jag hoppas det!

Just nu på mina stickor: en Riddari och ett par koftor till, minst 4 sjalar och sockor plus lite annat som jag har förträngt. Jag deltar i en hashtag på Instagram #12parsockar2017 och har precis stickat färdigt socka 1 i par nummer 10. Månne blir det 24 par innan december? Vi får se.